Fruitzuren versus Enzymen: wat is het verschil?
Fruitzuren versus Enzymen: wat is het verschil?
Als het om afschilferende behandelingen in je salon gaat, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. De twee meest gebruikte behandelingen zijn fruitzuurpeels en enzymatische peels. Wat is het verschil tussen deze behandelingen, hoe werken ze precies en hoe zet je ze in? Je leest het in deze blog.
Fruitzuurpeels: AHA’s en BHA’s
Vaak worden alle peelings op basis van zuren fruitzuurpeels genoemd. Maar biochemisch gezien bestaat die naam helemaal niet en zijn zuurpeelings op te delen in twee soorten: AHA’s ,de Alfa Hydroxy Acids en BHA’s, de Beta Hydroxy Acids. Bij AHA’s horen de zuren die oplosbaar zijn in en binden met water, zoals melkzuur, glycolzuur en amandelzuur. Deze zuren zorgen voor afschilfering én verbeteren de vochtbalans. Daardoor zijn ze bij veroudering vaak de eerste keuze. BHA’s zijn oplosbaar in en binden met olie. Hierdoor ‘ontvet’ de huid een beetje, wat ze heel geschikt maakt voor een vette huid. Een voorbeeld van zo’n zuur is salicylzuur, bekend om zijn gunstige werking bij een vette huid en acné.
Hoe werkt een fruitzuurpeel?
Een zuurpeel lost de verbindingen tussen dode huidcellen en verschillende vetzuren en verontreiniging in de huid op, waardoor dode huidcellen afschilferen en er een jonge huidlaag tevoorschijn komt. Verschillende zuren hebben verschillende toepassingen: zo staan melkzuur en amandelzuur erom bekend vocht aan de huid toe te voegen en te verhelderen, is glycolzuur door de kleine molecuulstructuur hét zuur voor veroudering en is salicylzuur juist bij een vette huid en acne de juiste keuze. Zo kun je variëren en per huid bekijken welke peel je wilt inzetten om een bepaald resultaat te bereiken.
Hoe lager de pH, hoe zuurder de peeling
Als je wil weten hoe sterk een zuurpeeling is, moet je altijd kijken naar de pH-waarde. Je kunt de sterkte van een peeling niet goed aflezen aan het percentage zuren dat erin zit, omdat zuren gebufferd kunnen worden met een stof die het zuur neutraliseert. Dan zegt een percentage niet zoveel meer, dus kijk in eerste instantie naar de pH: als die laag genoeg is, weet je dat je een peel te pakken hebt die echt werkt.
Een zuurpeeling werkt sterker naarmate de pH lager is (en de zuurgraad dus hoger), en naarmate je hem langer op de huid laat zitten. Een milde peel kun je langer laten zitten, maar een sterkere peel kun je ook mild laten werken door hem korter te laten inwerken. Zo kun je variëren en de behandeling afstemmen op de huid van je klant.
Enzymatische peels
Enzymatische peels werken niet met zuren, maar met enzymen die de eigenschap hebben proteïnen (eiwitten) te splitsen. Bekende enzymen met deze werking zijn de enzymen uit ananas (bromelaïne). Ananassap wordt bijvoorbeeld in de keuken ook wel gebruikt om taai vlees malser te maken, en dat heeft dus alles te maken met deze eiwitsplitsende enzymen. Ook papaïne uit papaja staat hierom bekend. Maar ook mango, pompoen en granaatappel bezitten effectieve eiwitsplitsende eigenschappen en komen voor in enzymatische peels en maskers.
Een enzympeeling is over het algemeen iets milder dan een zuurpeeling. Dit komt door het feit dat enzymen alleen de eigenschap hebben om eiwitten af te breken en in mindere mate invloed hebben op de vetzuren in de huid. Over het algemeen wordt een enzympeel als heel prettig ervaren door klanten, geeft een degelijke afschilfering, werkt anti-ageing en heeft een mooie toepassing in de salon. Denk hierbij aan klanten die voor de eerste keer in de salon komen en waarvan je niet weet hoe hun huid reageert , of klanten met een heel gevoelige huid of rosacea. Je kunt een kuur ook goed beginnen met een enzymmasker, en daarna eventueel overstappen op zuurpeelings.
Welke peel bij welke huid?
Door het mildere karakter van een enzymatische peel is een enzympeel bij bijna iedereen in te zetten, ook bij mensen met een gevoelige huid of een rosaceahuid. Zuurpeelings zijn wat specifieker in te zetten, vanwege de verschillende eigenschappen van de zuren. Over het algemeen is het zo dat mensen met een gevoelige of droge huid beter bij enzymen, melkzuur en amandelzuur kunnen blijven. Bij mensen met een vette huid kun je over het algemeen sterkere peelings gebruiken, die kunnen ook glycolzuur en salicylzuur aan.
Mogelijkheden bij verschillende huidcondities:
- Rosacea: enzymen, melkzuur, amandelzuur
- Acne met een droge huid: enzymen, melkzuur, amandelzuur
- Acne met een vette huid: enzymen, melkzuur, amandelzuur, salicylzuur, glycolzuur
- Veroudering met een droge huid: enzymen, melkzuur, amandelzuur
- Veroudering met een vette huid: enzymen, melkzuur, amandelzuur, salicylzuur, glycolzuur
- Pigmentatie: enzymen, melkzuur, amandelzuur
Combinaties van zuren en enzymen in behandelingen
Een mooie behandeling is de combinatie van zuren en enzymen. Zo kan de huid optimaal profiteren van de verschillende eigenschappen van beide ingrediënten. Vaak bevatten producten al een combinatie van verschillende zuren, of van enzymen en zuren. Zo bevat de Pineapple/Mango Enzyme Peel een combinatie van zes verschillende enzymen en een beetje salicylzuur. Hierdoor is hij iets sterker dan de Pomegranate/Papaya Enzyme Peel en de Pumpkin Enzyme Peel. En ook de Glycolzuurpeel van Bion bevat een dosis salicylzuur, wat hem extra geschikt maakt voor een vettere huid.
Maar je kunt ook heel goed zelf variëren in je behandeling door verschillende peels met elkaar te combineren. Zo kun je in één behandeling eerst een enzympeeling uitvoeren, en daarna een melkzuurpeel. Of je voegt een paar pompjes amandelzuur toe aan een enzympeel, waardoor je deze versterkt. Ook kun je je melkzuurpeel versterken en hem extra geschikt maken tegen pigmentatie door er een pompje amandelzuur toe te voegen. In onze protocollen staan verschillende mogelijkheden om de sterkte van een peel zelf in te stellen.
Combinaties in exfoliants
Ook in exfoliants voor dagelijks gebruik vind je vaak combinaties van verschillende zuren. Zoals in Bions Salicylic-Glycolic Gel, die een combinatie van salicylzuur en glycolzuur bevat. Of de Mandelic Serum 8%, een mooie mix van melkzuur, amandelzuur en azelaïnezuur. Maar ook de Follicle Clearing Lotion voor rosacea bevat een heel klein percentage glycolzuur, voornamelijk als antibacteriële toevoeging. En zo kunnen we nog wel even dorogaan. De beste producten maken gebruik van de verschillenden eigenschappen van ingrediënten om zo voor het beste resultaat te zorgen.
De peelings van Bion op een rijtje
Lactic Acid 35% Peel: Middelsterke melkzuurpeeling, breed inzetbaar. Geschikt voor veroudering, pigmentatie, acne met een droge huid, een gevoelige huid en zelfs bij rosacea. Melkzuur voegt vocht toe en zorgt voor afschilfering, waardoor de huid gladder wordt en beter gaat functioneren.
Glycolic Acid 30% Peel: Middelsterke glycolzuurpeeling met toevoeging van salicylzuur. Sterker dan de melkzuurpeeling. Geschikt voor veroudering met een vette huid en acne met een vette huid. Glycolzuur dringt wat dieper door dan melkzuur en is dus minder geschikt bij een gevoeliger huid. Salicyzuur is talgoplossend en werkt dus ook goed bij een vette huid en bij acne.
Mandelic Acid 15% Stay-on Peel: Stay-on amandelzuurpeeling met 15% amandelzuur en 10% melkzuur. Kan als tussenstap gebruikt worden in een van de Bion-protocollen, met name bij veroudering, acne of pigmentatie en een droge huid. Kan gemengd worden met Bions Lactic Acid bij pigmentatie, of met de Pumpkin Enzyme Peel ter versterking van de enzymwerking. Amandelzuur bindt vocht en werkt verhelderend bij pigmentatie.
Mandelic Acid 30% Peel: Een mediumsterke peeling die iets sterker is dan de Lactic Acid Peeling -35%, voor gecontroleerde afschilfering van de huid. Zeer geschikt om veroudering, fijne lijntjes en zonneschade aan te pakken door de verhelderende werking van amandelzuur en melkzuur. Deze zuren zorgen voor een goede vochtbalans en drogen de huid niet uit. Mooi in kuurverband in combinatie met de Lactic Acid Peel -35% en de Pumpkin Enzyme Peel.
Pomegranate/Papaya Enzyme Peel: Bions mildste enzympeel op basis van zes verschillende enzymen, rijk aan antioxidanten, geschikt voor de normale tot vette huid.
Pumpkin Enzyme Peel: Enzympeel op basis van pompoenferment, met toevoeging van groene thee, Vitamine C en A. Allround Peel, breed inzetbaar voor ieder huidtype, zelfs voor gevoelige huid zoals rosacea. Ook mooi als eerste afschilferende behandeling in een kuur van peelings. Eventueel te versterken met Mandelic Acid 15%
Pineapple/Mango Enzyme Peel: Enzympeeling met toevoeging van vitamine C en andere antioxidanten en een klein percentage salicylzuur. Geschikt voor acne en bij veroudering.