Fysische en chemische zonnefilters: wat is het verschil?
Als het gaat om zonbescherming gaat heb je de keuze uit twee verschillende soorten zonnefilters: fysische of chemische. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen deze twee, en wat zijn de voor- en nadelen van de beide soorten filters? Je leest het in deze blog.
Een chemische zonnefilter absorbeert zonlicht in de huid
De bekendste zonnefilter is de chemische variant. Een chemische zonnefilter is een filter die schadelijke UV-straling in de huid onschadelijk maakt. Chemische filters hebben namen als avobenzone, octocrylene en octinoxiate. Deze ingrediënten trekken in de huid en doen daar hun werk. Daarom moet je een chemische SPF een kwartier tot een half uur voor je de zon in gaat op de huid aanbrengen, omdat de ingrediënten moeten zijn ingetrokken in de huid voor ze actief zijn.
Voor- en nadelen van een chemische filter
Een voordeel van een chemische filter is dat hij niet zomaar van de huid te spoelen is en hij dus vrij lang werkzaam blijft. Maar dit voordeel heeft ook een keerzijde: omdat de filter in de huid werkt, kan hij voor irritatie zorgen bij mensen met een gevoelige huid. Een chemische SPF is dus niet voor iedereen geschikt, en zeker niet als het om het gezicht gaat. Een ander en groter probleem is het feit dat ingrediënten in chemische filters door hun UV-absorberende eigenschappen voor celstress zorgen en vrije radicalen aanmaken en op die manier huidveroudering veroorzaken.
Chemische filter is beter dan helemaal geen filter
Ondanks dit nadeel zijn chemische filters altijd nog beter dan onbeschermd zonnen. Het schadelijke effect van UV-straling is veel groter dan dat van een chemische filter. Zo kan UV-C straling tot kanker leiden, en met een chemische filter voorkom je dat UV schade toebrengt.
Een fysische filter weerkaatst het zonlicht op de huid
In tegenstelling tot SPF’s met een chemische filter trekt een fyische zonnefilter (ook wel minerale of weerkaatsende zonnefilter genoemd) niet in de huid, maar legt het een onzichtbaar dun laagje titaniumdioxide op de huid, dat UV-straling weerkaatst. Je kunt een fysische SPF dus zien als een flinterdun laagje van minuscule spiegeltjes die straling tegenhouden nog voordat die je huid bereikt.
Voor- en nadelen van een fysische filter
Het voordeel van een fysische zonnefilter is dat hij direct werkt na het aanbrengen. Als je de zon in wilt, breng je de SPF aan en je bent meteen beschermd. De weerkaatsende deeltjes hoeven immers niet in de huid te trekken, maar blijven gewoon liggen. Als je veel zwemt of als je veel zweet kan dit betekenen dat je zo’n filter wat vaker opnieuw moet aanbrengen om goed beschermd te blijven. Maar het grote voordeel van een fysische filter is dat de kans op huidirritatie veel kleiner is dan bij een chemische filter. En doordat een fysische filter het zonlicht al weerkaatst voor het in de huid terechtkomt, is er geen schade van celstress en aanmaak van vrije radicalen zoals bij een chemische filter. Met een fysische filter ben je optimaal beschermd tegen UV-straling, terwijl het geen vrije radicalen aanmaakt en dus geen huidveroudering veroorzaakt, zoals een chemische filter. Uiteindelijk heeft een fysische filter dus de meeste voordelen van de twee filters.
Een chemische filter:
- absorbeert UV-straling
- trekt in de huid en doet daar zijn werk
- is vaak water resistent
- is 15 à 30 minuten na het aanbrengen werkzaam
- kan huidirritatie veroorzaken bij een gevoelige huid of na een peeling/microneedling
- werkt huidveroudering in de hand door aanmaak van vrije radicalen
Een fysische filter:
- weerkaatst UV-straling
- legt een onzichtbaar laagje ‘spiegeltjes’ op de huid
- is niet water resistent
- beschermt onmiddellijk na het aanbrengen tegen UV-straling
- is ook geschikt bij een gevoelige huid of direct na een peeling/microneedling
- maakt geen vrije radicalen aan en voorkomt dus huidveroudering
Bions fysische filter met titaniumdioxide (zonder witte waas!)
Bion heeft bewust gekozen voor zonnebescherming met een fysische filter in de vorm van titaniumdioxide: de SPF 35 Suncream. Deze filter is geschikt voor iedereen en irriteert niet, ook niet bij mensen met een gevoelige huid of mensen die een peeling of microneedling hebben ondergaan. Huidcellen ervaren geen stress door aanmaak van vrije radicalen, waardoor de huid jong blijft. SPF 35 Suncream zit verder vol antioxidanten en is een volle moisturizer. En heel belangrijk: het laat geen witte waas achter. Niet voor niets is dit product verkozen tot favoriete SPF door schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten in de VS!
Tinted Mineral SPF: beschermd met een egale teint
Voor wie extra egaal de zon in wil heeft Bion een getinte SPF in de varianten light, medium en dark. Dit product biedt dezelfde optimale fysische bescherming als de Suncream 35, maar bevat daarbij minerale pigmenten die de huid een mooie, egale teint geven zonder de huid af te sluiten als een foundation. Ideaal om pigmentvlekjes of andere oneffenheden op de huid te egaliseren. Zo kun je optimaal beschermd van de zon genieten met een mooie, egale huid.