Zowel huidspecialisten als consumenten weten dat het gebruik van zonnefilters essentieel is voor de bescherming van de huid tegen de negatieve gevolgen (huidveroudering) van ultraviolette straling (UV) op de lange termijn. De woorden “photoageing’ en “photocarcinogenises” zijn tegenwoordig algemeen bekend sinds UV-straling bekend staat als verantwoordelijk voor een groot aantal vormen van huidkanker. Kennis van de exacte processen die zich onder invloed van zonlicht afspelen in de huid is cruciaal bij het op waarde schatten van hoe schadelijk uv-straling werkelijk is. Met de huidige kennis zijn we in staat om veiliger en effectievere zonbeschermingsproducten samen te stellen door het toevoegen van de nieuwste technologieën op dit gebied.
Licht is uit fotonen opgebouwde energie die als minuscule deeltjes in golven van de zon naar de aarde reist. Elke foton heeft een specifieke hoeveelheid energie en golflengte. Hoe korter de golflengte, des te groter de hoeveelheid energie. UV-A-straling (golflengte van 32o – 4oo nm) en UV-B-straling (290 – 320 nm) alsook UV-C-straling (220 –v 290 nm) behoren tot het spectrum.
De vraag is hoe deze energie in verhouding staat tot de schade die ze veroorzaken de huid en huidveroudering. Zodra zonne-energie in contact komt met de huid, wordt dit geabsorbeerd door een groot aantal moleculen in onze huidweefsel en de omliggende celstructuren die licht absorberen. Hoe diep het licht penetreert, is afhankelijkvan de golflengte van de uv-straling. UV-B straling komt niet verder dan het weefsel in de epidermale laag, terwijl UV-A straling doordringt tot de dermis en het onderhuids vetweefsel. Alle biologische weefsels zijn opgebouwd uit moleculen die in verband worden gehouden door energieverbindingen. Lichtenergie kan deze verbindingen verstoren. UV-B licht kan, wanneer het in aanraking komt met bijvoorbeeld het DNA molecuul in de huid, ons erfelijk materiaal beschadigen. Wanneer UV-B licht in aanraking komt met DNA, komt er extra energie wij, hetgeen ontwrichting en instabiliteit van het DNA-molecuul kan veroorzaken. Door deze beschadiging van het erfelijk materiaal, kunnen er mutaties optreden. Het menselijk lichaam heeft echter een aantal ingebouwde systemen die deze veranderingen in de moleculen kunnen corrigeren of elimineren. Dit zelfherstellende mechanismen kent echter ook zijn beperkingen. Wanneer de schade te groot wordt, bijvoorbeeld wanneer er teveel uv-licht wordt geabsorbeerd, dan faalt het zelfherstellende vermogen van de cel. Dit betekent dat er in het genetisch materiaal mutaties in de normale sequentie van dit molecuul kunnen optreden, met als resultaat een grotere kans op (huid) kanker.
Naast de effecten van uv-straling op het DNA en de kankerverwekende eigenschappen, heeft uv-straling ook effect op andere componenten in de huid, zoals elastine en collegeen, die essentiële voor het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. De afbraak van elastine en collegeen wordt veroorzaakt door o.a. reacties van vrije radicalen, die op hun beurt worden veroorzaakt door uv-straling. De schade kan echter worden beperkt door inname van anti-oxidanten, die overigens ook op de huid kunnen worden aangebracht door huidverzorgende producten om huidveroudering te voorkomen.
ZONNEFILTERS – Huidverzorgende Producten
De huid heeft bescherming nodig tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht. Natuurlijk zijn kleding en uit de zon blijven de meest effectieve manieren om de huid te beschermen. Maar het is niet realistisch om te denken dat we dit inderdaad voldoende doen. Voor diegenen die van de voordelen van de zon willen genieten, is (dagelijkse) bescherming door een zonnefilter een beter alternatief. Er bestaan twee algemene vormen van bescherming tegen uv-straling, namelijk; Fysiche fiIters (reflecteren het licht dat op de oppervlakte van de huid komt) met ingredienten zoals titaniumdioxide en zinkoxide, en chemische filters (absorberen de energie van de fotonen) zoals avobenzone, octocrylene en octinoxiate.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is gerelateerd aan de hoeveelheid tijd die je blootgesteld kunt worden aan zonlicht zonder te verbranden. Hoewel er meerdere factoren zijn die van invloed zijn op de mate van bescherming tegen de zon, zou je met een SPF 15 in theorie, 15 keer zo lang in de zon kunnen zijn zonder dat er roodheid optreedt. Dus als je huid zonder SPF binnen 2o minuten rood zou worden, kun je na het aanbrengen van een SPF 15, 15x 20 minuten = 3oo minuten in de zon blijven zonder roodheid of verbranding. Een SPF 15 zou in principe net zo krachtig kunnen werken als een SPF 35 in die zin dat beide 95- 98% van zonnestraling absorberen/ reflecteren. Het verschil tussen deze producten zit in de tijdsduur van bescherming.
Het is altijd aan te raden een kwalitatief hoogwaardige cosmeceutical te gebruiken. Alleen kwalitatief hoogwaardige producten met effectieve doseringen en toegevoegde ingrediënten zoals anti-oxidanten in samenstellingen die daadwerkelijk doordringen in de huid, bieden de juiste bescherming. Een zonnebescherming moet niet alleen cosmetisch elegant zijn, maar gaat met name over de gezondheid van de huid en het voorkomen van schade. Schade in de vorm van rimpels en pigmentvlekken doen ons soms de belangrijke functie van onze huid vergeten, namelijk de rol die het speelt in onze overleving. Het uiteindelijk doel is dat de kinderen van de volgende generatie huidkanker alleen nog maar kennen als een ‘ouderwetse’ ziekte.